Mitä kehonhuolto on ja miksi se on tärkeää? Kehonhuolto parantaa koko kehon hyvinvointia, liikkuvuutta ja ennaltaehkäisee vammoja. Kovasta treenistä lihakset keräävät itseensä nestettä ja kuona-aineita. Kireät lihakset lisäävät riskiä rasitusvammoille, venähdyksille, loukkaantumisille ja rajoittavat lihaskasvua. Kehonhuolto siis ehkäisee vammoilta, nopeuttaa treeneistä palautumista ja näin auttaa pääsemään maksimaalisiin tuloksiin.
Kehonhuolto on laaja käsite. Tässä artikkelissa keskitytään erityisesti vammoja ehkäisevään ja lihasten kasvatusta parantavaan lihashuoltoon.
Lihasten kehonhuollon voi karkeasti jakaa kahteen; passiiviseen ja aktiiviseen kehonhuoltoon. Aktiivinen kehonhuolto tarkoittaa sellaista kehonhuoltoa, jota urheilija tekee itse. Aktiivista kehonhuoltoa ovat esimerkiksi venyttely eri muodoissaan, putkirullaus, liikkuvuusharjoittelu ja rentoutuminen.
Passiivisen kehonhuollon sen sijaan tekee joku muu kuin urheilija itse. Passiivista kehonhuoltoa ovat esimerkiksi hieronta ja fysioterapia. Molemmat näistä kehonhuoltomuodoista ovat tärkeitä. Oleellista olisi kuitenkin, että kehonhuolto olisi säännöllistä. Kun passiivinen ja aktiivinen kehonhuolto ovat mukana urheilijan harjoittelussa, pysyy keho vapaana lihasjumeista ja virheasennoista.
TC Pirkkalassa on varattu kokonainen nurkkaus aktiiviselle kehonhuoltoharjoittelulle. Tilassa on käytössäsi putkirullat sekä pehmustettu lattia ja peili, jotta näet oikeat suoritustekniikkasi.
Personal trainer
Lauri Koskensalo